Keet van Tynaarlo komt naar de Bibliotheek in Eelde en doet
mee met de Week van Lezen en Schrijven.

De Bibliotheek, het Taalhuis en de cultuurcoaches van de gemeente organiseren samen een programma in het teken van de Week van Lezen en Schrijven. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vragen we samen extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. Drie dagen achter elkaar staat de keet bij de bibliotheek en worden er activiteiten georganiseerd waarbij taal en ontmoeten centraal staan. Het programma komt er als volgt uit te zien:

Voorleestent met Maria Margés  (4 – 12 jaar)
Schrijver en verhalenvertelster Maria Margés komt langs met de voorleestent. Ze neemt kinderen mee op reis met de mooiste sprookjes verhalen. Met een boek op schoot, laten we ons meevoeren door de fantasie van de verhalenvertelster.

Dinsdag 13 september
15.00 – 15.45 voor kinderen van 4 – 7 jaar
15.45 – 16.00 voor kinderen van 7 – 10 jaar

Letterpakkenspel met quizmaster Robin (8 +)
Het letterpakkenspel is bekend van het televisieprogramma "De jongens tegen de meisjes". Alle deelnemers krijgen een letterpak aan. De quizmaster stelt vragen en wil zo snel mogelijk het juiste antwoord hebben.  De deelnemers geven het antwoord op de vraag geven door in de goede volgorde te gaan staan.  De bedoeling van het spel is zoveel mogelijk woorden maken binnen de tijd met letters die op de buik en rug zitten! Hiernaast heeft het spel het doel de  deelnemers en publiek bewust te maken van hoe lastig het kan zijn om onder tijdsdruk woorden te moeten vormen. Iets waar laaggeletterden dagelijks mee te maken hebben. Het spel zal onder begeleiding van quizmaster Robin Geertsema (jongeren werker Eelde) worden gespeeld.

Woensdag 14 september

Kom naar het Taalhuis: Groet en ontmoet
Activiteitenmiddag voor iedereen.
Het Taalhuis is een plek waar je terecht kunt als je moeite hebt met lezen en schrijven, rekenen of digitale vaardigheden.
Onder het genot van een kopje koffie of thee laten we je kennis maken met het Taalhuis. Je krijgt informatie wat het Taalhuis voor jou of voor organisaties kan doen. Ook zijn er mensen aanwezig die vertellen over hun ervaring met laaggeletterdheid: de Taalambassadeurs.

VR – bril en Escapekoffer spel
Om zelf te ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven, kun je de VR-bril opzetten. Of speel met een paar mensen het Escapekoffer spel.

De poëziefiets
In iedereen schuilt een dichter. Met de poëziefiets kan je dit tot uiting brengen. Door te fietsen komen er de mooiste gedichten uit!

Donderdag 15 september, 14.00 – 17.00

Nieuwsgierig?
Kom gezellig langs voor een praatje en schuif aan bij één van de activiteiten. De keet staat bij de Bibliotheek Eelde (Schoollaan 18). Toegang is gratis, aanmelden niet nodig.