Digisterker: werken met de elektronische overheid

digisterker

De overheid gaat digitaal! Jij ook?

Overheden verwijzen burgers steeds vaker naar hun digitale loketten. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, om werk zoeken of om het doorgeven van een verhuizing. Daarmee probeert de overheid selfservice van burgers, bedrijven en organisaties te stimuleren. Kostenbesparingen en efficiëntieslagen bij de overheid versterken een ontwikkeling, waarin de burger meer gebruik moet gaan maken van de digitale diensten van de overheid. Onder het motto 'Digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet' doet de overheid met het programma Digitaal 2017 een groot beroep op de digitale zelfredzaamheid van de burger.

Tegelijkertijd zijn er groepen in de samenleving die moeite hebben met het gebruik van de elektronische overheid, de ‘digibeten’. Om deze groep van minder digitaal vaardigen te ondersteunen, is de cursus Werken met de e-overheid ontwikkeld.

‘Werken met de e-overheid’

Het programma Werken met de elektronische overheid is ontwikkeld door Stichting Digisterker. De bibliotheken in Drenthe gaan deze cursus Digisterker in de komende tijd aanbieden. De cursussen zullen per gemeente georganiseerd worden. Daarbij is er aandacht voor o.a.:

  • Het aanvragen en gebruiken van DigiD;
  • Het zoeken en vinden van informatie op overheidswebsites;
  • Het aanvragen van bijvoorbeeld een toeslag of het (digitaal) maken van een afspraak;
  • Het gebruiken van persoonlijke omgevingen van overheidsorganisatie (zoals Mijn toeslagen, werk.nl en MijnOverheid);
  • Het gebruik van Regelhulp.

Is er al een cursus Digisterker in mijn gemeente?

In de meeste bibliotheken worden inmiddels cursussen Werken met de e-overheid gegeven. Informeer in jouw Bibliotheek naar de mogelijkheden.

Docent ‘Digisterker’ worden?

Heb je affiniteit met internet en de e-overheidsdienst-verlening en kun je daar zelf goed de weg in kunnen vinden? De bibliotheken zijn op zoek naar vrijwillige docenten.
Voor meer informatie of aanmelden: digisterker@biblionetdrenthe.nl.

Voor wie is Digisterker bedoeld?

In dit filmpje vertelt een deelnemer waarom ze de cursus Digisterker in de Bibliotheek is gaan volgen. Daarnaast geeft een docent aan voor wie Digisterker is bedoeld.