Leren hoe je gebruik kunt maken van digitale (overheids)diensten van de gemeente Tynaarlo, het UWV en Mijn Overheid?

De bibliotheken in Eelde, Vries en Zuidlaren helpen je op weg met de gratis cursus ‘Digisterker/Aan de slag met je DigiD’.

De overheid doet steeds meer via internet; of het nu gaat om het online aanvragen van huurtoeslag, werk zoeken of het doorgeven van een verhuizing. Veel mensen vinden dit lastig.

Daarom organiseren de bibliotheken in Tynaarlo internetcursus ‘Digisterker/Aan de slag met je DigiD’. In 4 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur leer je werken met de digitale overheid.

 • Cursus Digisterker

  De meeste diensten van de overheid zijn tegenwoordig digitaal. Zo is de blauwe envelop van de Belastingdienst al verdwenen en moeten we onze belastingaangifte digitaal doen. We ontvangen alle informatie digitaal en het aanvragen van bijvoorbeeld kinderbijslag of zorgtoeslag is ook enkel nog mogelijk via de computer. Voor al deze dienstverlening moet je gebruik maken van je DigiD.

  De bibliotheek heeft een lesprogramma waarmee je leert te werken met je DigiD en hoe je omgaat met alle digitale overheidszaken: Digisterker/Aan de slag met je DigiD. Iedereen kan hieraan gratis deelnemen, je hoeft dus dus geen lid te zijn.  Inschrijven

  In de meeste bibliotheken in Drenthe wordt de cursus inmiddels gegeven. Informeer bij jouw bibliotheek naar de mogelijkheden in je buurt.


  Inschrijfformulier.

 • Inhoud

  Inhoud

  Tijdens de cursus Digisterker/Aan de slag met je DigiD komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Het aanvragen en gebruiken van DigiD;
  • Het zoeken en vinden van informatie op overheidswebsites;
  • De website van je eigen gemeente
  • Het aanvragen van bijvoorbeeld een toeslag of het (digitaal) maken van een afspraak;
  • Het gebruiken van persoonlijke omgevingen van overheidsorganisatie (zoals Mijn toeslagen, werk.nl en MijnOverheid);
  • Het gebruik van Regelhulp.

  Om te starten met de cursus heb je minimaal een eigen e-mailadres nodig. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur en vindt meestal plaats in de Bibliotheek. Na afloop ontvang je een certificaat.

  Iedere lesgroep heeft 4 tot 8 deelnemers.  Twee gecertificeerde docenten leggen de verschillende onderwerpen uit en begeleiden de cursisten.

  Om te starten met de cursus heb je minimaal een eigen e-mailadres nodig. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur en vindt meestal plaats in de Bibliotheek. Na afloop ontvang je een certificaat.

 • Meedoen?

  Meedoen?

  Deelnemen aan deze training is gratis. Ook krijg je een gratis werkboek tijdens de eerste les.

  Je moet wel kunnen werken met de computer:

  • je weet hoe je met een toetsenbord en muis moet werken
  • je kunt al een beetje met internet omgaan

  Informeer bij de Bibliotheek bij jou in de buurt naar deze cursus.

 • Cursusdata

  Cursusdata

  Kijk onderaan deze pagina voor de eerstvolgende cursusdata.

  Is er nog geen nieuwe datum bekend?

  Meld je dan aan via het belangstellingsformulier . De bibliotheek neemt dan z.s.m. contact met je op.

 • Belastingdienst

  Belastingdienst

  Als je aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting, dan moet dit voor 1 mei! Dat gaat via de online omgeving van de Belastingdienst.

  Geen internet of computer? Kom naar de Bibliotheek

  Wil je zelf aangifte doen, maar heb je thuis geen computer of internet? Kom dan naar de bibliotheek. Hier kun je gratis een computer gebruiken voor aangifte voor de inkomstenbelasting en om een toeslag aan te vragen. Ook kun je hier gratis je belastingaangifte printen. Deze service kun je ook gebruiken als je géén lid bent van de bibliotheek.

  Zelf zaken doen met de overheid? De bibliotheek helpt

  Wist je dat de bibliotheek cursussen geeft om via de computer te werken met de digitale overheid? Je leert bijvoorbeeld belastingaangifte doen en toeslagen regelen, een DigiD aanvragen en gebruiken, en de omgeving MijnOverheid verkennen. Zo regel je voortaan al deze zaken zelf via de computer. De cursussen zijn gratis. Ook als je geen lid van de bibliotheek bent.

   Klik en Tik


   Werken met de e-overheid


   Vragen over je belastingaangifte?

   De bibliotheekmedewerkers verlenen algemene hulp, bijvoorbeeld als je computer niet goed werkt. Voor hulp bij het invullen van belastingaangifte verwijst de Bibliotheek je door. Heb je specifieke vragen dan kan je bij de volgende organisaties terecht:

   • BelastingTelefoon:
    0800 - 0543 (gratis)
    Houd je Burgerservicenummer bij de hand!
     
   • Belastingservice Ouderen
    Voor wie? Leden van ouderenbonden ANBO, PCOB en KBO
    Wanneer? Op afspraak thuis. Niet gratis, geldt voor eenvoudige aangifte en is inkomensafhankelijk.
    Contact? 0900 040 1437
     
   • Vakbond FNV
    Voor wie? Leden
    Wanneer? Afspraak maken verplicht, alleen telefonisch via nummer 088 368 0368.
     
   • Vakbond CNV
    Voor wie? Leden
    Wanneer? Afspraak maken verplicht, online via www.cnv.nl/belastingservice of telefonisch via nummer 030 751 1001 (bereikbaar op werkdagen van 08.00 – 18.00).

   Convenant Koninklijke Bibliotheek en Belastingdienst

   De belastingdienstverlening maakt deel uit van een convenant dat de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Belastingdienst in 2016 sloten. Hierin is geregeld dat de Belastingdienst, KB en openbare bibliotheken mensen ondersteunen bij het digitaal zaken doen met de overheid. Alle 800 Nederlandse bibliotheekvestigingen bieden gratis toegang tot computers met internet en printfaciliteiten om online zaken te doen met de overheid.Deel deze pagina

Lees voor